life on top s01e01 sister act hd full episode https://anyxvideos.com xxx school girls porno fututa de nu hot sexo con https://www.xnxxflex.com rani hot bangali heroine xvideos-in.com sex cinema bhavana

Nowy Wspaniały Świat: Żywność naszpikowana chemią

Promuj nasz portal - udostępnij wpis!

Ponad 2 kg dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E” spożywa rocznie przeciętny Polak. Produkty spożywcze nafaszerowane są konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami i wzmacniaczami smaku a nad ich stosowaniem nie ma właściwego nadzoru – alarmuje NIK w raporcie. Wg kontrolerów „rekordową liczbę” dodatków zastosowano w kiełbasie śląskiej, bo aż 19; średnio w żywności jest ich pięć. Jak informuje NIK obecnie w Polsce do użytku dopuszczonych jest około 330 dodatków do żywności. Mogą one pełnić 27 funkcji technologicznych, m.in. wzmacniać smak, konserwować produkty, zmieniać ich kolor, opóźniać proces utleniania substancji. Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ok. dwóch kg substancji dodatkowych, a na tak szerokie ich stosowanie pozwala prawo polskie i Unii Europejskiej. „Jest ono w tym zakresie bardzo liberalne. Niewiele jest produktów, do których nie wolno stosować dodatków. Są to m.in. żywność nieprzetworzona, miód, masło, mleko pasteryzowane i sterylizowane, naturalna woda mineralna, kawa, herbata liściasta” – zauważa Najwyższa Izba Kontroli.

Izba zauważa, że im więcej polepszaczy składu żywności, tym więcej alergii oraz wyższe ryzyko zachorowania na raka. Dotyczy to wybranych substancji. Jako dodatki o wysokim potencjale rakotwórczym wymieniono konserwanty: kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252). Kwas benzoesowy i benzoesany występują głównie w sokach, galaretkach, margarynach, konserwach rybnych. Azotyny znajdują się w mięsach, wędlinach, rybach.

W oparciu o dane Instytutu Żywności i Żywienia NIK zauważył, że spożycie azotynów (są m.in. w parówkach i peklowanym mięsie) u części dzieci w wieku do trzech lat to aż 562 proc. dopuszczalnego limitu. Tymczasem najwięcej chemii jest w produktach, które dzieci lubią najbardziej: ciastach, słodkich napojach, lodach. Spożycie kwasu sorbowego i sorbinianów (konserwanty) w grupie dzieci od czterech do dziesięciu lat wynosi 291 proc. limitu, a u 5 proc. dzieci i młodzieży (1-17 lat) – aż 681 proc.

W Polsce około 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, zawierająca substancje dodatkowe.

Na podstawie: forsal.pl/NIK

Konserwanty


Promuj nasz portal - udostępnij wpis!
Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Tagi: , , , ,

Podobne wpisy:

  • 3 lutego 2018 -- Nowotwory zabijają rocznie 100 tysięcy Polaków
    Chociaż zachorowalność na choroby nowotworowe w Polsce jest niższa niż średnia unijna, to nieskuteczne programy profilaktyczne i lecznicze powodują, że znajdujemy się w niechlubnej...
  • 12 kwietnia 2019 -- Rok 1984, światowe żydostwo i tresura Polaków
    W miarę rozwoju żydowskiej kontroli nad narodami musi zaostrzać się walka z tzw. antysemityzmem i mową nienawiści. Pojęcia są na tyle pojemne, że można tam wrzucić wszystko. Polska...
  • 21 lipca 2016 -- Emigracja młodych: Polska traci, Zachód zyskuje
    Nawet środowiska międzynarodowej finansjery i globalistów potwierdzają to, o czym piszemy od lat. Pamiętamy zachwyty prawicowych i lewicowych idiotów nad "mobilnością" Polaków po "...
  • 8 grudnia 2018 -- Polska ma najgorszą jakość powietrza w eurokołchozie
    Spośród krajów Unii Europejskiej, to w Polsce jakość powietrza jest najgorsza – powiedział prezes Najwyższej Izby Kontroli Krzysztof Kwiatkowski. Po przeprowadzonej kontroli Izba...
  • 11 lutego 2017 -- Suplementy diety – zagrożenie dla zdrowia?
    Jedną z charakterystycznych cech "nowoczesności" jest postępujące uzależnienie od różnego suplementów diety i "cudownych" tabletek na wszelkie dolegliwości. Gigantyczne pieniądze t...
Subscribe to Comments RSS Feed in this post

Jeden komentarz

Odpowiedz na Chemik Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*