life on top s01e01 sister act hd full episode https://anyxvideos.com xxx school girls porno fututa de nu hot sexo con https://www.xnxxflex.com rani hot bangali heroine xvideos-in.com sex cinema bhavana

Nakaz UE: Od września 2014 roku koniec tradycyjnie wędzonych wędlin

Promuj nasz portal - udostępnij wpis!

Unia Europejska wymaga by od września 2014 roku mięsne wyroby wędzone miały mniej substancji smolistych. Już teraz wiadomo, że duża część polskich wędzarni nie spełni tego warunku. Chodzi tu o wędzarnie produkujące wędzonki tradycyjnymi metodami, czyli opalane drewnem. Nowe przepisy spowodują, że wędzenie przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe.

- W samej branży mięsnej zagrożonych jest co najmniej 100–150 firm ze wszystkich ok. 2 tys. działających na rynku – szacuje Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.

- Pozostanie nam się przebranżowić lub w ogóle zamknąć zakład, a zatrudniamy 70 osób. Podobne rozwiązanie rozważa siedem innych zakładów z naszej miejscowości, które łącznie dają pracę 200 osobom – wyjaśnia Władysław Wolarek z firmy Wyrób Tradycyjnych Wędlin Wolarek, który rocznie wytwarza ok. 600 ton produktów.

Restrykcyjne przepisy uderzą w producentów z różnych branż. Jednak to małe i średnie zakłady wędliniarskie używające tradycyjnych metod wędzenia najbardziej odczują skutki tego rozporządzenia./BK/

Na podstawie: dziennik.pl

uewp


Promuj nasz portal - udostępnij wpis!
Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Tagi: , , , , , , ,

Podobne wpisy:

  • 24 lutego 2017 -- Jak oszukują nas producenci wędlin i sklepy
    Jaka jest jakość sprzedawanych produktów mięsnych? Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek. Przeprowadzona w I kwartale 2016 roku ...
  • 5 lipca 2014 -- Rolnicy będą mogli sprzedawać własne wyroby?
    Resort rolnictwa zapowiada zmiany, które umożliwią rolnikom sprzedaż własnych wyrobów mięsnych czy owocowych. Ministerstwo poinformowało, że zmiany takie będą możliwe już w przyszł...
  • 7 marca 2019 -- Julius Evola: Tajemnica degeneracji
    Każdy, kto doszedł do odrzucenia racjonalistycznego mitu „postępu“ i interpretacji dziejów jako niezmąconego, pozytywnego rozwoju ludzkości, zauważy, że „jego“ światopogląd obecny ...
  • 23 stycznia 2020 -- Nowy Wspaniały Świat: Mięso nafaszerowane antybiotykami
    W ciągu ostatnich kilku lat w naszym kraju o prawie 30 proc. wzrosła sprzedaż antybiotyków dla zwierząt gospodarskich. Polska przoduje w ich wykorzystywaniu - według Europejskiej A...
  • 10 stycznia 2015 -- Jacek Bartyzel: Europa potrzebuje Karola Młota i ojca Torquemady
    Zachodnio-chrześcijańską cywilizację mógłby uratować już tylko – odpowiednio do skali zjawiska zwielokrotniony – podwójny geniusz: Karola Młota, zdolnego odeprzeć inwazję wroga zew...
Subscribe to Comments RSS Feed in this post

7 Komentarzy

  1. Mała strata. I tak większość tych wędlin co się kupuje jest niejadalna. Trafić na coś co będzie miało 100% mięsa w mięsie to jest rzadkość.

  2. ciekawe, czy gdyby twoi rodzice posiadali/pracowali/cokolwiek związane z taką wędzarnią, to czy byś tak samo mówił. Być może jest to ci obojętne – wszak macy wędzić nie trzeba… Zyskają jedynie koncerny, szczególnie niemieckie i amerykańskie.

    14 słów na `14 rok! Pozdrawiam!

  3. wejscie do UE bylo najwiekszym bledem w historii Polski ,jest zle i bedzie jeszcze gorzej , nie pracuje w swoim kraju , chcialbym ale nie moge , a slyszac kolejene restrykcje systemowe , rece mi opadaja . Żryjcie gówno ustawodawcy unijni!!!

  4. Skandal! Polska słynie na cały świat z wyrobów wędliniarskich. Nigdzie na świecie nie ma takich kiełbas, oscypków. Co nam zostanie? Co za idioci nami rządzą? Nie lubią ryb wędzonych? Próbuje nam się wmówić, że „wędzenie” przez moczenie mięsa w kadziach z chemikaliami (po których ja puchnę) i produkty GMO są zdrowe, a likwiduje się wędzenie dymem (po którym nie puchnę). W dodatku ile przedsiębiorstw zbankrutuje? Co z naszym eksportem i z produktami, które są cechą charakterystyczną naszego regionu. To jest skandal!!!

  5. I dobrze wam tak nienażarci masaże.Wolarek zaczał dodawac chemię do swoich produktow. Po przeczytaniu metki nie odważałym się włożyc szynki do ust.

  6. Czy orientuje się ktoś gdzie można bardziej aktywnie wyrazić sprzeciw wobec tej dyrektywy?
    organizowane są jakieś zbiórki podpisów, spotkania?
    Prowadzę nad morzem wędzarnie ryb i jestem zainteresowana tym aby powstrzymać tą dyrektywe, która nie tylko niszczy tradycyjne przepisy na wędzone produkty ale też pozbawi wielu ludzi pracy i możliwości utrzymania się.

  7. Zawsze można zrobić własną wędzarnię i mieć w nosie dyrektywy unijne…
    http://worekpomyslow.pl/porady/dom-i-ogrod/ogrody/jak-zrobic-prosta-wedzarnie-394

Odpowiedz na Małgorzata Mazur Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*