life on top s01e01 sister act hd full episode https://anyxvideos.com xxx school girls porno fututa de nu hot sexo con https://www.xnxxflex.com rani hot bangali heroine xvideos-in.com sex cinema bhavana

Co takiego właściwie jemy?

Promuj nasz portal - udostępnij wpis!

miesoKupując jedzenie, nigdy nie wiemy dokładnie, co takiego kupujemy. Okazuje się, że w wielu przypadkach to, co jest na etykiecie nie jest tym, co jest w środku opakowania. Do tego dochodzi cała masa szkodliwej chemii dodawanej w ramach ‘polepszania” produktu. Przypadki dodawania koniny do produktów to w sumie nic wielkiego. Konina nie jest szkodliwa dla zdrowia. Gdy przyjrzymy się, co takiego producenci dodają oprócz koniny, to okaże się, że często coś, co nazywa się masłem, wołowiną czy wieprzowiną zawiera tylko śladowe ilości masła, wołowiny etc.

Najczęściej dodaje się tzw. MOM czyli mięso oddzielone mechanicznie. Przy czym słowo mięso to eufemizm. Są to pozostałości mięsa oraz tłuszcz na kościach drobiowych. Mieli się to na papkę przepuszcza przez sito i sprzedaje w hurcie po ok. 2 złote za kilogram. MOM dodaje się do gotowych produktów spożywczych zupełnie legalnie zgodnie z PN-92/A-86522. Masy MOM nie może być jednak więcej niż 40%. Często więc producenci dodają do 40% masy MOM 30% zmielonych skór, podroby oraz soję i chemię wzmacniającą smak i zapach. Tak uzyskuje się parówki, kiełbasę, pasztet etc. Następnie pakuje się to w ładne opakowania, gdzie skład chemiczny jest tak zapisany, że człowiek nie jest w stanie tego rozczytać, a jak już mu się to uda, to i tak niewiele mu to powie.

Producenci żywności stosują tez zupełnie nielegalne lub balansujące na granicy legalności praktyki. Faszeruje się mięso woda by te nabrało masy. Metodą tą można z 1 kg uzyskać 2 kg „mięsa” lub nawet 5 kg parówek.

Aby uzyskać piękny różowy kolor dodaje się fosforanów, a do MOMu, z którego robi się kiełbasę odpowiednie aromaty. Podsuszone wędliny farbuje się tzw. koncentratem dymu wędzarniczego uzyskując w ten sposób brązowy kolor. Proces przypomina mechaniczne lakierowanie.

Mięsa mielone używane jako składnik pulpetów itp. to w większości przypadków zmielone kostki, ścięgna czy żyły. Często w składzie tych wynalazków najwięcej jest skrobi ziemniaczanej lub preparatów sojowych. Producentów nie obowiązują normy jakościowe, a jedynie sanitarne. Wystarczy wiec poinformować klienta o tym, ze w składzie produktu i wszystko niby jest w porządku. Niestety często producenci zaniżają podane ilości tych dodatków. I tak woda może stanowić aż 80% zawartości np. kiełbasy. Zdarzało się też, ze producent nie poinformował konsumentów, ze w jego salcesonie znajduje się szczecina.

Często jednak jakość produktu jest tak marna, że firmy zaniżają ilość szkodliwych substancji w swoich wyrobach. Jak wynika z raportu UOKiK z grudnia 2009 r. i nadzorowanej przez ten urząd Inspekcji Handlowej, w wielu przypadkach okazuje się bowiem, że to woda stanowi 80 proc. zwartości kiełbasy czy szynki. Są też gorsze sytuacje – firma Stół Polski z Ciechanowca zapomniała poinformować klientów w 2009 r., że w jej salcesonie chłopskim można znaleźć szczecinę. Zamiast kawy arabika była kawa naturalna zbożowa, a w składzie kiełbasy, której nazwa sugerowała, ze jest kiełbasa cielęcą, cielęciny było zaledwie 2.3%. reszta to wieprzowina, mięso drobiowe i „uszlachetniacze”.

Tak samo jest z masłem. Maslo powinno zawierać co najmniej 82% tłuszczu z mleka i nie zawierać tłuszczów roślinnych. Tymczasem większość tzw. masła zawiera tłuszcze roślinne. Zdarzało się, że masłem nazwano produkt zawierający aż 84% tłuszczów pochodzenia roślinnego.

Nie można też dać się nabrać na produkty z etykietą sugerującą wiejskie, naturalne pochodzenie lub produkowane w sposób tradycyjny. Zawierają one często wzmacniacze smaku i zapachu, stabilizatory oraz substancje zagęszczające. Tak samo z sokami. Robi się je z zagęszczonych roztworów i wzbogaca witaminami.

Oprac. BK na podstawie: Dziennik Gazeta Prawna


Promuj nasz portal - udostępnij wpis!
Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Tagi: , , ,

Podobne wpisy:

  • 24 lutego 2017 -- Jak oszukują nas producenci wędlin i sklepy
    Jaka jest jakość sprzedawanych produktów mięsnych? Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek. Przeprowadzona w I kwartale 2016 roku ...
  • 23 stycznia 2020 -- Nowy Wspaniały Świat: Mięso nafaszerowane antybiotykami
    W ciągu ostatnich kilku lat w naszym kraju o prawie 30 proc. wzrosła sprzedaż antybiotyków dla zwierząt gospodarskich. Polska przoduje w ich wykorzystywaniu - według Europejskiej A...
  • 11 stycznia 2019 -- Globalne koncerny mięsne zatruwają środowisko
    W ciągu roku na całym świecie w celach żywnościowych zabijanych jest około 50 mld zwierząt lądowych. Ich hodowla, przy której zatrudnionych jest ponad miliard ludzi, przyczynia się...
  • 12 kwietnia 2015 -- Polscy rolnicy mają problemy – zalew mięsa z importu
    W czasie, gdy polscy rolnicy i producenci wieprzowiny mają problemy ze zbytem i niskimi cenami skupu, rynek zalało importowane mięso z krajów zachodniej Europy. Myślisz, że kupujes...
  • 19 czerwca 2013 -- Boliwia: McDonald’s zamyka swoje „restauracje”
    Amerykański potentat w sprzedaży fast foodów, czyli „jedzenia” mocno przetworzonego wycofuje się z Boliwii. Powodem jest brak zainteresowania Boliwijczyków śmieciowym jedzeniem. Wo...
Subscribe to Comments RSS Feed in this post

9 Komentarzy

  1. no ale coś jeść trzeba…

  2. @młody
    Coś tak, ale świadomie, a nie iść na lep reklamy. Przecież to co jemy wpływa na nasz organizm.

  3. @B

    To powinniśmy zacząć uprawiać własne warzywa, owoce i hodować zwierzynę.

    Poruszony problem występuje w ogromnej skali. Jeść na prawdę świadomie często oznacza spory wysiłek finansowy i długą wędrówkę po sklepach. To wcale nie takie łatwe jak się wydaje.

    No ale do sprawy można podejść zupełnie inaczej. Cytując Degrelle’a:

    Wygoda usypia ideał. Nic go tak nie pobudza, jak bicz twardego życia. Dzięki niemu domyślamy się, jak istotne są obowiązki, które ma przyjąć i misja, której trzeba być godnym. Reszta się nie liczy. Zdrowie jest zupełnie nieważne. Nie jesteśmy na świecie, by jadać o stałych porach, chodzić spać na czas, żyć sto lat albo dłużej. Wszystko to marność i głupstwo.

  4. @cwp966
    Powinniśmy uprawiać i hodować, ale jak sam wiesz czasem się nie da. Lecz warto wiedzieć co się je, by jednak nie objadać się gównem.

  5. Kilka uwag odnośnie żywienia: nie da się dzisiaj uniknąć „experymentów” jakie nam serwują w sklepach, a jak by się chciało to jest to gruby wydatek finansowy. Można oczywiście kupić mięso od rolnika, ale to też nie zawsze. Co najważniejsze – należy unikać wędlin- dziś te z dolnej półki cenowej to właśnie takie rarytasy jak w artykule. Co w zamian – poszukać przepisu na kiełbache słoikową- z mięsa, można upiec piersi kurczaka, można zapeklować i ugotować szynkę lub upiec kawałek wołowiny i takie mięso następnie stosować na obkłady. Oczywiście samo mięso też jest nieraz naszprycowane wodą by zwiększyć jego masę – wybierajmy więc mieś z kością, całe kurczaki – w domu można poporcjować. Kość nie urośnie od wstrzykniętych experymentów, także gołym okiem widać czy mięso jest anatomicznie proporcjonalne do kości czy „nadmuchane” i wygląda przy kości nienaturalnie. To tak odnośnie mięsa. Smacznego.

  6. @Dago

    Trafne i proste wskazówki. Jeśli masz obszerniejszą wiedzę w tej sprawie, mógłbyś pokusić się o jakiś artykuł na ten temat.

  7. @cwp966
    Niestety nie jestem dietetykiem, ale wskazówki (które napisałem i sam w taki sposób konsumuję) to zbiór informacji z różnych źródeł – od znajomego dietetyka, trochę z forów sportowych itd. Może namówię kolegę, który moje horyzonty żywieniowe poszerzył by coś napisał… Zobaczę co da się zrobić :)

Odpowiedz na Dago Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*