Archiwum tagów:
Zdrowie Narodu: Dlaczego należy unikać śmieciowego jedzenia?
Z badań wynika, że z biegiem czasu bary i restauracje z fast-foodem serwują coraz większe porcje. Świadomość, że burger jest większy niż dekadę temu, może skłonić do rzadszych wizyt w… Czytaj więcej
Slow Food – w obronie tradycyjnej żywności
W 1986 roku Carlo Petrini założył organizacją Slow Food, która miała skupiać osoby zainteresowane ochroną regionalnych kuchni różnych części świata. Slow Food chroni i promuje lokalne, tradycyjne sposoby wytwarzania żywności,… Czytaj więcej
Boliwia: McDonald’s zamyka swoje „restauracje”
Amerykański potentat w sprzedaży fast foodów, czyli „jedzenia” mocno przetworzonego wycofuje się z Boliwii. Powodem jest brak zainteresowania Boliwijczyków śmieciowym jedzeniem. Wolą spożywać własne potrawy, gdyż cenią swoje zdrowie i… Czytaj więcej
Eric Schlosser: Dlaczego frytki McDonald’s są tak smaczne?
Fragmenty książki amerykańskiego autora Erica Schlossera „Fast Food Nation” („Naród fast foodów”). Artykuł ukazał się w bostońskim miesięczniku „The Atlantic Monthly”, numerze ze stycznia 2001. Wkrótce po ukazaniu się, został… Czytaj więcej
Skier137: Niezniszczalny posiłek
Zanim odwiedzisz jedną z sieciowych restauracji szybkiej obsługi, warto zapoznać się z projektem nowojorskiej artystki, Sally Davies. Przez pół roku, każdego dnia, fotografowała ona posiłek zakupiony w McDonalds, by zaobserwować… Czytaj więcej
Najnowsze komentarze