Jedzenie ryb wydłuża życie i ma zbawienny wpływ na zdrowie. Dzieje się tak za sprawą wielonienasyconych kwasów omega-3. Mają one ogromny wpływ na zachowanie dobrego stanu zdrowia, a także opóźniają proces starzenia organizmu. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszyć stany zapalne i utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego. Wysoki poziom kwasów omega-3 pochodzących z owoców morza i ryb ma wpływ na zmniejszenie ryzyka niezdrowego starzenia się o 24 proc. w porównaniu z najniższym poziomem tych kwasów. Potwierdzeniem tych wyników może być fakt, że do najbardziej długowiecznych narodów na świecie należą Japończycy, w których jadłospisie stałym, wręcz codziennym elementem są świeże ryby i owoce morza.
Kwasy omega-3 mają niezwykle korzystny wpływ na stan układu krążenia i serca, a także na funkcjonowanie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Z badań wynika, że długotrwałe jedzenie ryb podnosi we krwi poziom trzech najważniejszych kwasów omega-3, co przekłada się na prawie 30 proc. niższe ryzyko zgonu z każdego powodu niż u osób niejedzących ryb. Ale to nie koniec. O 40 proc. zmniejsza się też ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca i prawie o 50 proc. w wyniku arytmii. Osoby jedzące ryby rzadziej też doznają udaru. Badana jest także ich rola w zapobieganiu ślepoty spowodowanej zwyrodnieniem plamki. Ponadto składniki tłuszczu rybiego obniżają podatność na depresję oraz poprawiają nastrój.
Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Regularne jedzenie tych ryb obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko rozwoju miażdżycy. Jedzenie ryb przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Dieta obfitująca w ryby może chronić nas przed demencją. Z badań wynika, że osoby, które spożywały ryby kilka razy w tygodniu, miały o 20 proc. mniejsze ryzyko demencji niż te, które nie jadły w ogóle ryb.
Zdaniem specjalistów korzyści zdrowotne można odnieść jedząc ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 minimum dwa razy w tygodniu.
Na podstawie: zdrowie.pap.pl
29 grudnia 2019 o 18:19
Tak przy okazji, opowiem się na razie na nie wobec ekologizmu. Jeśli ma to niszczyć mój budżet, klasę średnią, która w Polsce nie istnieje i ma być wspierane przez jakieś podejrzane szychy, to nie, dziękuję.
Proszę: BAJKA O GRECIE I ZŁYM DWUTLENKU
https://www.youtube.com/watch?v=5HjiFuHI_X8