life on top s01e01 sister act hd full episode https://anyxvideos.com xxx school girls porno fututa de nu hot sexo con https://www.xnxxflex.com rani hot bangali heroine xvideos-in.com sex cinema bhavana

Świat wyrzuca połowę żywności

Promuj nasz portal - udostępnij wpis!

Na świecie marnuje się od 30 do 50 proc. produktów spożywczych, podczas gdy co siódmy człowiek głoduje – alarmują eksperci z Krajowej Rady Ochrony Zasobów Naturalnych USA (NRDC). Przeprowadzone przez nich badania, o których informuje Reuters, wykazały, że przeciętny Amerykanin wyrzuca miesięcznie średnio 15 kg jedzenia o wartości około 40 dolarów. W skali roku daje to ponad 180 kg żywności, czyli ekwiwalent wagi dorosłego goryla.

Z danych Departamentu Rolnictwa USA wynika, że do śmietników wyrzucamy 23 proc. jajek oraz jeszcze więcej płodów rolnych.

- Bez względu na to, jak bardzo zrównoważone jest rolnictwo, produkowana żywność nie jest konsumowana, a więc zasoby wcale nie są wykorzystywane w odpowiedni sposób – podkreśla Dana Gunders z NRDC.

W krajach rozwiniętych, duża część owoców i warzyw nadających się do spożycia kończy na wysypiskach. Części pozbywają się sprzedawcy, resztę konsumenci, którzy nie zdążyli zjeść tego, co kupili oraz restauracje.

W przypadku krajów rozwijających się problem tkwi w tym, że część żywności ulega zepsuciu zanim jeszcze trafi na rynek w wyniku transportu w nieodpowiednich warunkach. Kolejnym czynnikiem są zbyt wysokie ceny.

Nie mamy do czynienia z sytuacją, w której musimy zwiększać produkcję. Nawet w 2008 roku, gdy na świecie nasiliły się protesty z powodu niedożywienia, było wystarczająco dużo żywności, by nakarmić głodujących.

Efekty marnotrawstwa rozciągają się jednak daleko poza kuchnię. Rolnictwo jest bowiem sektorem zużywającym najwięcej wody, wymagającym ogromnych dostaw energii i środków chemicznych oraz emitującym znaczące ilości gazów cieplarnianych.

NRDC podkreśla, że zwiększenie świadomości społeczeństwa i lepsze wykorzystywanie zasobów nie tylko odciążyłoby środowisko, a także zmniejszyłoby presję odczuwaną przez rolników, którzy w 2050 roku będą musieli wykarmić około 9 miliardów ludzi.

Za: Stefczyk.info

bibula.com


Promuj nasz portal - udostępnij wpis!
Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Wesprzyj portal finansowo! Nie musisz wypełniać blankietów i chodzić na pocztę! Wszystko zrobisz w ciągu 3 minut ze swoje internetowego konta bankowego. Przeczytaj nasz apel i zobacz dlaczego potrzebujemy Twojego wsparcia: APEL O WSPARCIE PORTALU.

Tagi: , , ,

Podobne wpisy:

  • 30 kwietnia 2019 -- Polscy rolnicy dostają ochłapy, a zarabiają pośrednicy
    14 procent - w skrajnych przypadkach tak małą część ceny końcowej za swój produkt dostaje rolnik. Tak wynika z raportu UOKiK o zarabianiu na warzywach i owocach przez producentów, ...
  • 11 sierpnia 2014 -- Polska: Marnują się tony żywności
    Embargo nałożone przez Federację Rosyjską na polskie owoce i warzywa, spowodowało, że część plantatorów zdecydowała się na utylizację nadwyżek wyprodukowanej przez siebie żywności....
  • 14 kwietnia 2017 -- Nowy Wspaniały Świat: Polacy rocznie marnują 9 mln ton jedzenia
    W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej, wynika z danych Greenpeace Polska. Organizacja domaga się ...
  • 5 lipca 2014 -- Rolnicy będą mogli sprzedawać własne wyroby?
    Resort rolnictwa zapowiada zmiany, które umożliwią rolnikom sprzedaż własnych wyrobów mięsnych czy owocowych. Ministerstwo poinformowało, że zmiany takie będą możliwe już w przyszł...
  • 17 maja 2011 -- Głód w świecie przesytu
    PAP podała, że raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) informuje, że co roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności. Z ogłoszonego niedawn...

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*