PAP podała, że raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) informuje, że co roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności.
Z ogłoszonego niedawno w Rzymie raportu, sporządzonego na zlecenie FAO przez szwedzki Instytut ds. Żywności i Biotechnologii, podkreślono, że podczas gdy w krajach najbogatszych marnuje się co roku 670 mln ton jedzenia, w państwach rozwijających się wyrzuca się jej niemal tyle samo, 630 mln ton.
Sprawozdanie rozróżnia przy tym zjawiska utraty żywności i marnotrawstwa: pierwsze występuje przede wszystkim w państwach najbiedniejszych jako rezultat braku odpowiedniej infrastruktury (np. właściwych środków przechowywania jedzenia), drugie jest ponurą specjalnością krajów wysoko rozwiniętych. Szacuje się, że na każdego mieszkańca w Europie i Ameryce Północnej przypada 95-115 kg wyrzuconych produktów żywnościowych rocznie, podczas gdy w Afryce subsaharyjskiej jest to 6-11 kg.
Wśród czynników, które sprzyjają marnowaniu żywności w krajach Zachodu, w raporcie wymieniono promocyjne oferty w sklepach (typu „kup 3, zapłać za 2”) oraz wszelkie formy serwowania jedzenia w postaci bufetów, gdzie płaci się od osoby, a nie za potrawę, co skłania do napełniania talerza ponad miarę. FAO zaleca ustalenie nowych zasad sprzedaży żywności w sieciach handlowych, unikanie stosowania ofert, które mogą prowadzić do jej wyrzucania, a także działania na rzecz zmiany postaw klientów, którzy muszą zrozumieć, że wyrzucanie jedzenia bez powodu jest niedopuszczalne.
Źródło: nowyobywatel.pl
17 maja 2011 o 20:14
Ile Jankesi marnują jedzenia to się w głowie nie mieści… Zszokowało mnie to.