Z raportu Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że jeszcze w 2008 r. przeciętne roczne spożycie cukru przetworzonego (a więc zawartego w różnego rodzaju innych, gotowych produktach spożywczych) wynosiło w Polsce 21,5 kg na osobę, podczas gdy w 2017 r. wzrosło aż do 33,3 kg. Jest to m.in. skutek dużego wzrostu konsumpcji słodzonych napojów, np. gazowanych, energetycznych oraz izotonicznych. „Około 30 proc. dzieci w wieku 8 lat spożywa napoje gazowane – inne niż woda – co najmniej raz w tygodniu. Ponadto, około 67 proc. nastolatków spożywa napoje energetyczne” – czytamy w analizie NFZ.
Dlaczego to takie ważne? Resort zdrowia ocenia, że wzrost konsumpcji cukru przetworzonego – pod postacią napojów, słodkich przekąsek i innych produktów spożywczych – należy do głównych przyczyn obserwowanej od wielu lat, narastającej epidemii nadwagi, otyłości i różnych chorób przewlekłych, powiązanych z otyłością i nieprawidłowym żywieniem. Chodzi o takie choroby jak np.: cukrzyca typu 2, nadciśnienie, zwyrodnienie kolan, choroby dróg żółciowych, bezdech senny, miażdżyca, a także niektóre choroby nowotworowe.
Na otyłość cierpi już 23 proc. dorosłych kobiet i 25 proc. mężczyzn w naszym kraju, a z kolei nadwaga jest problemem 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn. Równie niepokojące są jednak dane dotyczące dzieci i młodzieży do 20. roku życia – już 44 proc. chłopców i 25 proc. dziewcząt ma nadwagę, z kolei otyłość dotyczy 13 proc. chłopców i 5 proc. dziewcząt. „Warto zauważyć, że przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także przedwcześnie umieramy. Szacuje się, że w Polsce blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia takich napojów, żyje przeciętnie o 15 lat krócej niż średnio osoba w jej wieku” – ostrzegają eksperci NFZ.
Na podstawie: zdrowie.pap.pl
Najnowsze komentarze